DE FACTO - Pojdi s seboj

 

Let’s pull the rug out from under totalitarian regime, let’s set radar clutters to interfere with definitions of the general, so that we might reinvent the singular and the collective.

 
 
© Petra Veber

© Petra Veber

Premiere 12 May 2019
Reprises 14, 15 May 2019
Cankarjev dom, Ljubljana

Authors: Leja Jurišić & Milko Lazar
Choreography: Leja Jurišić
Music: Milko Lazar
Set & lights: Petra Veber
Production: Pekinpah, Leja Jurišić
Co-production: Cankarjev dom

V srečanju glasbenika in plesalke na prizorišču, ki je hkrati plesni podij in koncertni oder, rezonira povezovanje nezdružljivega – prvi skupni projekt Leje Jurišić in Milka Lazarja učinkuje kot hibridno eksperimentalno delo, s katerim ustvarjalca skozi ustvarjalni dialog presegata lastno avtorsko pozicijo. Zasnovana kot kolektivna raziskava, pri kateri sodeluje tudi scenografinja Petra Veber, se predstava loteva prevpraševanja življenja v luči specifik aktualnega trenutka – izhaja iz težnje po osvoboditvi od vseprisotne totalitarnosti smisla ter ideologije, da bi začrtala pot do posameznika in njegove bivanjske izkušnje, njegove svobode, upora ...

Predstava De facto mapira teren za iskanje resnice v postfaktičnem svetu. Resnice, zrcaljene v odrski prezenci neukročenega ženskega telesa in dekonstruirane zvočne matrice, ki pred gledalci prerasteta v čutno manifestacijo hrepenenja, strasti in poguma.

Leja Jurišić je plesalka in koreografinja, ki se udejstvuje na področju performativne in politične umetnosti. S svojimi avtorskimi deli je nastopila v številnih ustanovah po Evropi, ZDA in Mehiki. Prejela je več nagrad; med drugim je z Markom Mandićem za performans Skupaj prejela Borštnikovo nagrado in nagrado Ksenije Hribar.

Milko Lazar je skladatelj in multiinstrumentalist, ki deluje na področju sodobne komponirane in jazzovske glasbe. Z različnimi zasedbami je posnel več kot petdeset LP in CD plošč ter dvajset avtorskih CD albumov. Redno komponira za orkester Slovenske filharmonije in Simfonike RTV Slovenija, prav tako pa tudi za prominentne orkestre v tujini. Njegova dela so izvajali priznani domači in tuji ansambli po celi Evropi, ZDA, Južni Ameriki, Kitajski in Rusiji. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim nagrado Prešernovega sklada (2005) in Župančičevo nagrado (2010).