Katera vprašanja zastavlja oblikovanje?

 

Razstava in delavnica Katera vprašanja zastavlja oblikovanje? sta se februarja odvili v Avtomatik Delovišču v Kopru. Na delavnici so pod mentorskim vodstvom Barbare Predan in Michale Lipkove sodelovali mladi kreativci in podiplomski študenti industrijskega oblikovanja, Matevž Breznikar, Valeska Rimele, Pami Prevolnik, Martin Pevec, Dea Beatovikj, Deja Kofol, Tino Duralija, Jon Schwarzmann, Žiga Žalec. Projekt je vodil Boštjan Bugarič.

 

Michala Lipková, Barbara Predan
Questions Raised by Design

Uvod: Boštjan Bugarič
Uvod v razstavo: Matevž Breznikar
Prevod: Tadej Rosa, Jezikovna zadruga Soglasnik Lektura: Fiona Thompson, Jezikovna zadruga Soglasnik
Oblikovanje: Chmela
Photographs: Aleš Rosa and authors
Založila: Pekinpah in Faculty of Architecture, STU in Bratislava

Brezplačna publikacija v angleškem jeziku.

V Lancasterski listini o oblikovanju so avtorji zapisali, da velik del oblikovanja vztrajno vlaga energijo v to, kaj lahko oblikovanje naredi, na podlagi sentimentalnega prepričanja o tem, kaj bi lahko postalo. Dejstvo pa je, da bi se oblikovanje moralo soočiti z neprijetno resnico, da morda ne bo moglo narediti vsega tega, kar verjame, da lahko. Seveda pa lahko na neprijetno resnico pogledamo tudi iz nasprotnega, pozitivnega zornega kota. Oblikovanje lahko razumemo kot gesto, orodje in sredstvo analiziranja ter sintetiziranja prihodnjih vizij. Služijo nam lahko kot sredstvo razvijanja načinov, kako bolje skrbeti za naš svet, naša mesta, naše preživetje in drug za drugega.

Z zadnjim so se mladi kreativci, mentorici, izbrani korpski deležniki in prebivalci Kopra ukvarjali na delavnici v prostorih Avtomatik delovišča v Kopru. Delavnica se je preizpraševala o temeljnem vprašanju, kaj danes pomeni biti človek – individualno in družbeno – ter kako njegovo poseganje v svet skozi prizmo oblikovanja in participativnih praks omogoča ustvarjanje ustreznih razmer za boljše (so)bivanje oziroma življenje.

Delavnico je v prostorih Avtomatik delovišča v Kopru pospremila skupinska študentska razstava. Razstava je predstavila rezultate trimesečnega seminarja na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Na seminarju Katera vprašanja zastavlja oblikovanje? pri predmetu Razvoj in teorija oblikovanja I so pod mentorstvom doc. dr. Barbare Predan sodelovali študenti 2. stopnje 1. letnika industrijskega oblikovanja.

Uvodni nagovor: Katera vprašanja zastavlja oblikovanje?

V kakšnem svetu živimo? Kaj nam prinaša jutri? Kako se bo svet spremenil v prihodnosti? Zakaj se vidiki vsakdanjega življenja razvijajo v to ali ono smer? Kako na spremembe (če sploh) vplivamo vsi mi? Zakaj je pasivnost aktivna soudeleženka pri spreminjanju sveta, enako kot sta dvom in kritični pogled na svet?

Ta vprašanja in številna druga vprašanja smo si pri predmetu Razvoj in teorija oblikovanja zastavili študenti industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Dela smo oblikovali s pogledom, uprtim v svet, kakršen je in kakšen bi lahko bil, pri čemer smo za izhodiščni okvir postavili metodo spekulativnega oblikovanja. Če sledimo Anthonyju Dunnu in Fioni Raby, je osnova vsakega spekulativnega oblikovanja pravzaprav kritika. Kritika, s katero se nihče rad ne sreča, saj izpostavi šibkosti, pomanjkljivosti. Še več, pogosto ima negativen prizvok. Vendar je kritika nujno potrebna tudi za korak več, za korak, ki sledi prepoznavanju pomanjkljivosti. Vsak nov korak od te točke s podajanjem alternativ omogoči razvoj. Prav to pa je osnova vsakega dobrega oblikovanja.

Ali kot še zapišeta Anthony Dunne in Fiona Raby v knjigi Speculative Everything: »Dobro kritično oblikovanje ponuja alternative temu, kako stvari so. Je razdalja med resničnostjo, kot jo poznamo, in resničnostjo, ki se sklicuje na to, kar kritično oblikovanje predlaga, in odpira prostor za diskurz. [...] Je intelektualno popotovanje, ki izziva in spreminja vrednote, ideje in prepričanja.«

Vabimo vas, da si razstavo ogledate kot refleksijo tega, kaj človek je in bi lahko bil. Upamo, da se vam med ogledom porodijo vprašanja, ideje, pričakovanja in kritike. Dopustite, da vam razstavljena dela ponudijo nov pogled na to, kaj je bilo, kar je in kaj (morda) bo. Vabimo vas, da na svet sedanjosti pogledate s pogledom prihodnosti.

Matevž Breznikar, študent industrijskega oblikovanja

Kratki opisi razstavljenih del

2073
kratek film
Avtorji: Tino Duralija, Jon Schwarzmann, Žiga Žalec
2019/2020
Kratek film 2073 nas postavi v bližnjo prihodnost in odpira vprašanja globalnega segrevanja, migrantske problematike in množičnega nadzora. To so teme, s katerimi se pogosto srečujemo že danes, vendar se od njih vse preveč radi zatekamo v udobje konformizma. Če ne bomo spremenili svojega odnosa do sveta, nas čaka temačna prihodnost.

Jutrišnji spomini
videoinstalacija
Avtorji: Dea Beatovikj, Matevž Breznikar, Pami Prevolnik
2019/2020
Jutrišnji spomini so prikaz tega, kakšno bi bilo naše življenje, če bi bila nadgradnja našega telesa nekaj običajnega. V videoizrezkih so predstavljeni različni načini, kako bi tehnologija vplivala na nas in naše okolje. Gledalec si posnetke ogleda v spremstvu možganov, kot ilustracija, da so ti sicer vedno prisotni, a je njihova navzočnost pogosto spregledana. Opazovalcu s projektom zastavljamo vprašanje: Kaj je človeško?

2020
prostorska instalacija
Avtorji: Deja Kofol, Martin Pevec, Valeska Rimele
2019/2020
Bolj kot kadarkoli se soočamo z nujnostjo hitre in drastične spremembe načina življenja, s čimer bi preprečili okoljsko katastrofo. Sprašujemo se, ali je sploh mogoče spremeniti svet, ne da bi spremenili načela, ki jim kot družba sledimo. Ali lahko sprememba koncepta dela, lastnine, napredka z vzpostavitvijo ekološke zavesti na vseh ravneh delovanja družbe prispeva h kakovostnejšem bivanju vseh bitij? S spekulacijo smo skušali ilustrirati življenje leta 2020, ki bi nastopilo, če bi ta vodila ponotranjili že leta 1992 po konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v Riu de Janeiru.

Foto: Aleš Rosa

Objave v medijih:
Katera vprašanja zastavlja oblikovanje?
Intervju z mentoricama
Zbirnik, 29. 2. 2020
Avtor: Boštjan Bugarič

Delavnica
Katera vprašanja zastavlja oblikovanje?

Participatorna delavnica študentov industrijskega oblikovanja UL ALUO

Avtomatik delovišče, Koper
17.–21. februar 2020

Sodelujoči študenti: Dea Beatovikj, Matevž Breznikar, Tino Duralija, Deja Kofol, Martin Pevec, Pami Prevolnik, Valeska Rimele, Jon Schwarzmann, Žiga Žalec
Mentorici: Michala Lipkova, Barbara Predan Vodja projekta: Boštjan Bugarič
Koproducenti: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje UL, KUD C3 (s finančno podporo Centra za kreativnost), Društvo Pekinpah (s finančno podporo Mestne občine Ljubljana)

Razstava
Katera vprašanja zastavlja oblikovanje?
Skupinska razstava študentov industrijskega oblikovanja UL ALUO

Avtomatik delovišče, Koper
17. februar–15. marca 2020

Avtorji razstavljenih del: Dea Beatovikj, Matevž Breznikar, Tino Duralija, Deja Kofol, Martin Pevec, Pami Prevolnik, Valeska Rimele, Jon Schwarzmann, Žiga Žalec
Grafično oblikovanje: Tino Duralija, Jon Schwarzmann
Oblikovanje postavitve miselnega zemljevida: Jovana Đukić, Ada Silva, Aljaž Mrak
Mentorica: Barbara Predan
Vodja projekta: Boštjan Bugarič
Lektura: Jezikovna zadruga Soglasnik

Zahvala: Ilija Andreevski, Jure Miklavc, Maja Koser Pevec, Metod Pevec, Peter Pulin, Luka Susič, Nejc Stupan, Amadej Tauses, Jo Zornik

Delavnico in razstavo je finančno podprla Mestna občina Ljubljana.

Koproducenti: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje UL, KUD C3 (s finančno podporo Centra za kreativnost), Društvo Pekinpah (s finančno podporo Mestne občine Ljubljana)

znaki-komplet.jpg