R. BUCKMINSTER FULLER
PRIROČNIK ZA VESOLJSKO LADJO ZEMLJA

 

Kot že naslov pove, gre za priročnik. Priročnik za življenje. Pa ne v smislu današnjega novoreka samopomoči, temveč v smislu premisleka, kako delovati s ciljem trajnostnega sobivanja vseh nas, ki smo se – in vseh tistih, ki se še bodo – v določenem trenutku znašli na vesoljski ladji Zemlja. Priročnik za vesoljsko ladjo Zemlja, je bil prvič objavljen leta 1969 in je eno od najbolj priljubljenih del Buckminstra Fullerja (arhitekta, inženirja, geometra, kartografa, filozofa, futurista, izumitelja slovite geodetske kupole in enega od najodličnejših mislecev svojega časa). Je briljantna sinteza njegovega svetovnega nazora.

 
 

R. Buckminster Fuller
Priročnik za vesoljsko ladjo Zemlja

Uvodnik: Jaime Snyder
Prevod: Nataša Velikonja
Uredila, spremna beseda ob izdaji
slovenskega prevoda: Barbara Predan
Lektorirala: Katja Paladin
Oblikovanje ovitka in oblikovna
zasnova notranjosti: Petra Černe Oven
Tisk: Stane Peklaj
Obseg: 128 strani
Naklada: 500 izvodov
Ljubljana 2016
ISBN 978-961-94078-1-3

Izvirnik:
R. Buckminster Fuller, Operating Manual for Spaceship Earth
Copyright © 1969, 2008 The Estate of R. Buckminster Fuller.
All rights reserved. (za izvirnik)

Uvodnik:
Jaime Snyder, Introduction
Forward Copyright © 2008 Jaime Snyder.
All rights reserved. (za izvirnik)

Zbirka 42:5
Izdajatelj: Društvo Pekinpah

Paket je odposlan iz Ljubljane v roku 48. ur po prejetju naročila. Naročila prejeta med vikendom in prazniki bodo odposlana prvi delovni dan po prejetju naročila. Plačilo je izvedeno preko sistema PayPal. Naročiti je mogoče tudi preko predračuna (pošljite e-pošto z vašim naslovom in naročilom na posta@pekinpah.com).

Izbrani odlomki iz knjige (pdf)

Cena enega izvoda: 16 EUR
Poštnina: 2 EUR
SKUPAJ: 18 EUR

Kupi R. Buckminster Fuller Priročnik za vesoljsko ladjo Zemlja + Edvard Ravnikar Design 
ter prihrani 6 Eur

Skupaj redna cena: 30 Eur
Skupaj v kompletu: 24 Eur

O KNJIGI
Priročnik za vesoljsko ladjo Zemlja, prvič objavljen leta 1969, eno od najbolj priljubljenih del Buckminstra Fullerja, je briljantna sinteza njegovega svetovnega nazora. Fuller v tem zelo berljivem delu raziskuje velike izzive, ki so pred človeštvom, ter načela za izognitev izumrtju in »izvajanje naših možnosti za uspeh«. Kako bo človeštvo preživelo? Kako avtomatizacija vpliva na individualizacijo? Kako lahko učinkoviteje izkoristimo naše vire, da bi uresničili naš potencial v smeri ukinitve revščine? Fuller preizprašuje pojem specializacije, poziva k oblikovalski revoluciji inovacij in svetuje, kako voditi »vesoljsko ladjo Zemlja« k trajnostni prihodnosti.

O AVTORJU
Richard Buckminster Fuller (1895–1983) je bil arhitekt, inženir, geometer, kartograf, filozof, futurist, izumitelj slovite geodetske kupole in eden najodličnejših mislecev svojega časa. Priznan je zaradi svojega celovitega pogleda na svetovne probleme. Več kot pet desetletij je razvijal pionirske rešitve, ki so odražale njegovo zavezanost potencialu inovativnega oblikovanja za ustvarjanje tehnologije, ki naredi »več z manj« in tako izboljša človekovo življenje. Bil je avtor skoraj tridesetih knjig; večino življenja je preživel na potovanjih po svetu, na predavanjih in razpravah o svojih idejah pred neštetimi občinstvi.

Leta 1983, tik pred smrtjo, je prejel predsedniško medaljo svobode, najvišje državljansko priznanje v ZDA, z razlago, da so prispevki, ki jih je podal kot geometrik, učitelj in arhitekt-oblikovalec, »merilo dosežkov na teh področjih«. Ko so kemiki po Fullerjevi smrti odkrili novo karbonsko molekulo s strukturo, podobno tisti, ki jo je imela geodetska kupola, so jo poimenovali »buckminsterfulleren« – sedaj je v znanstveni skupnosti na splošno znana kot buckyjeva žoga.